Organik Tarım Öğrencilerinden Pazar Çay Fabrikasına Teknik Gezi

02 Ekim 2019 Çarşamba

Pazar Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Organik Tarım Programı, Çay Tarımı dersi kapsamında 1 Ekim 2019 tarihinde Çaykur Pazar Çay Fabrikasına teknik gezi düzenledi.

Ülkemizde ve dünyada en fazla üretilen kuru çay, siyah çaydır. Siyah çay üretimi farklı yöntemlerle yapılabilmektedir. Dünyada toplam siyah çay’ın yaklaşık %60’ı, Türkiye’de ise neredeyse tamamı modern yöntemler olarak tanımlanan ve günümüzde siyah çay üretiminde de kullanılan sistemler, Ortodoks yöntemiyle ve bu yöntemin belirli esaslara göre değiştirilmesi ve geliştirilmesi ile elde edilen imalat yöntemleriyle üretilmektedir.  Siyah çay üretiminin işlem basamakları olan soldurma, kıvırma, fermantasyon, kurutma ve tasnif işlem aşamaları yerinde gördü. Çayın işlenmesi ve paketlenmesi aşamalarında yapılan volüm, nem tayini ve ekstrakt analizi hakkında laboratuvarda bilgi alındı.

Teknik gezinin koordinesi ve uygulanması Pazar Meslek Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Adil BAKOĞLU ve Öğr. Gör. Songül YILDIZ tarafından gerçekleştirildi.

Çayın işlem süreci hakkında öğrencilerimizin bilgi ve deneyimlerine katkı yapmış olmaları nedeniyle, Çaykur Pazar Çay Fabrikası Müdürü İbrahim BALCI’ya ve Mühendis Neriman CANBAZ’a teşekkür ediyoruz. Ayrıca çay ve yemek ikramlarında göstermiş oldukları misafirperverlik, yoğun ilgi ve  tüm teknik gezi boyunca öğrencilerimizin yoğun soruları karşısında engin bilgileri ile sabırla açıklama yapmış olmalarından ötürü şükranlarımızı sunuyoruz.